Ervaringen

Urgenda en Thuisbaas helpen al zo’n tien jaar huizen aardgasvrij maken tegen gelijkblijvende woonlasten. Onze aanpak vind je in het stappenplan. Maar hoe ervaren bewoners hun verduurzaamde huis? Hun verhalen vind je hieronder, je kunt ze per type huis bekijken. Ook hebben we een pagina met de ervaring van Edamse klimaatburgemeester Antoine, inclusief kosten/baten analyse en live warmtepompmonitor en vele jaren data over zijn verbruik en opwek. Op hier.nu/slimmebuur kun je kijken hoe anderen bij jou in de buurt het hebben aangepakt (zonder Thuisbaas).

Type woning

Tim & Talitha

“Sinds wij van het gas af zijn, leven we nóg bewuster; na elke duurzame stap die we maken, beginnen we alweer te denken aan wat onze volgende stap zal zijn.”

Sander

“Het gaat mij er vooral om ervaring op te doen, die te kunnen delen met mensen, en als voorbeeld te dienen van hoe het óók kan”

Rik & Milda

“Als je uitlegt dat je uiteindelijk een huis zonder energierekening hebt, dan zijn mensen vaak echt enthousiast.”

Rick

“Ik heb mooie spullen en een duurzaam huis. Dat vind ik winst.”

René & Linda

“Ik wil dat er anders met de wereld wordt omgegaan, met het klimaat en de energievoorziening.”

Nico & Wilma

“We moeten niet onderschatten wat er gebeurt als de zeespiegel stijgt: het is echt tijd voor actie. Daarom hebben we ons huis energieneutraal gemaakt.”

Michiel & Els

“Klimaatverandering en de invloed van de mens daarop is evident en heftig, het is prettig dat we daar zelf iets tegen kunnen doen.”

Martijn & Monique

“Ik krijg veel vragen en dat vind ik leuk. Kennis delen met anderen en een beetje opzwepen. Hop, aan de slag!’”

Marcel & Erna

“Ons dak staat op het oost-westen. Als mensen zeggen dat hun huis niet goed staat, dan zeg ik: het mijne ook niet hoor, maar dat kan ook.”

Kees & Kitty

“Er zijn genoeg dingen waar je niet onderuit kan of wil, maar dit is een eenvoudige en haalbare manier om CO2 uitstoot te beperken.“

Jolet

“Ik besloot om het te doen, zonder dat ik ooit had gevoeld hoe de warmte van de infraroodpanelen aanvoelde. Ik had er wel vertrouwen in en het werkt ook heel goed.”

Jarka & Ruud

“Wij hebben zelf een koophuis en kunnen ons heel goed voorstellen hoe erg het is als je eigen huis begint te verzakken. Daar wilden wij niet medeschuldig aan zijn.”

Jan & Marianne

“Voor velen is een energieneutraal huis echt een droom, die we nu werkelijkheid kunnen laten worden.”

Gertien & Vincent

“Of de investering zichzelf terugverdient? Die vraag stel je toch ook niet als je een nieuwe auto koopt of je badkamer verbouwt. Het hoort er gewoon bij.”

Gerard & Carla

“We hebben ons aangemeld vanuit idealisme, voor het milieu, tegen de opwarming van de aarde en voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”

Erica & Kees

“Wie een goed geïsoleerd huis heeft is zeker beter af met een gasloze woning, is het niet vanuit politieke druk dan wel uit medeleven met de Groningers.“

Dorine & Roland

“Eerst dachten we dat een aardgasvrij huis alleen weggelegd was voor mensen met een groot budget én een groot huis. Nu laten wij zien dat het ook voor starters met een tussenwoning mogelijk is.”

Cecile & Dirk Jan

“Boilervat, warmtepomp en warmtepanelen: in een week zat het erin en draaide het.”