Nico & Wilma

“We moeten niet onderschatten wat er gebeurt als de zeespiegel stijgt: het is echt tijd voor actie. Daarom hebben we ons huis energieneutraal gemaakt.”

‘Wij zijn echte zeezeilers en nu is ook ons huis energieneutraal.’ 

“Wij zijn echte zeezeilers. Zo mooi als het kan zijn op het water, zo gevaarlijk kan het ook zijn. We moeten niet onderschatten wat er gebeurt wanneer de zeespiegel stijgt; het is echt tijd voor actie. Daarom hebben we ons huis energieneutraal gemaakt.”

“Toen het eenmaal stond, was er niet veel veranderd. In plaats van naar de wijzertjes op een CV-ketel, kijk ik nu naar de wijzertjes op een energiemonitor. Het verbruik kan ik ook op mijn smartphone zien, wat leuk is om bij te houden.”

Een gezond binnenklimaat

Het huis van Nico en Wilma is voorzien van zonnepanelen en een warmtepompsysteem, waarvan de buitenunit in de tuin staat en de binnenunit in de garage. Ook hangt in de garage een buffervat. Twee instant heaters – zo klein als een schoenendoos – zorgen ervoor dat het water wordt naverwarmd.

In de woonkamer is lagetemperatuurverwarming geplaatst zodat de warmte optimaal wordt afgegeven. Op verzoek is daar ook een ventilatie-unit opgehangen, zodat het binnenklimaat in huis gezonder is.

 
Nico is blij met zijn warmtepomp in de tuin. “Op dit moment is er windkracht 5 en hoor je de wind beter dan de warmtepomp.”
Wilma brengt nu water aan de kook met zonne-energie van eigen dak! Volgens Nico – die meestal kookt – gaat koken prima op inductie.
“Het geluid van de warmtepomp is vergelijkbaar met dat van een ventilator. Een vliegtuig of een auto die langs rijdt maakt veel meer geluid. Als hij op volle kracht draait, zou je ‘m binnen kunnen horen maar dan moet je wel heel erg je best doen.”
De kleine en platte ventilatie-unit hangt aan de wand in de woonkamer. Deze is op verzoek van Nico en Wilma geplaatst en zorgt voor een betere luchtvochtigheidsgraad en een gezonder binnenklimaat in huis.
Nico en Wilma voor hun huis, met aan de voorzijde 14 zonnepanelen op het dak.
“Het was mooi om zo intensief bezig te zijn met het verduurzamen van ons huis.”
De garage biedt een goede plek in huis voor twee grote apparaten: de binnenunit van de warmtepomp met een boiler erin (rechts) en het buffervat (linksboven). Het buffervat houdt warmte vast en zorgt ervoor dat de warmtepomp langer mee gaat en minder energie verbruikt.