Een huis verduurzamen of energieneutraal maken, vraagt een behoorlijke investering. Met een all-electric oplossing kun je een huis vaak energieneutraal maken zonder dat je maandlasten hoger worden. Heb je geen eigen dak, dan kun je je huis of appartement betaalbaar van het gas afhalen. Koop je de benodigde elektriciteit groen in, dan is je woning in ieder geval klimaatneutraal.

Een gemiddelde rijtjeswoning of kleine twee-onder-een-kap woning met goed dubbel glas (al dan niet huur) is betaalbaar energieneutraal te maken. Gemiddeld kost dit netto zo’n €30.000. Dat is veel geld. Het is echter ook wat veel mensen normaal gesproken in 10 tot 15 jaar uitgeven aan energie. Dus als je dat bedrag naar voren haalt (een deel subsidie, een deel lening, misschien een deel spaargeld), dan kun je deze investering doen. En als je het grootste deel zou lenen, kun je dat in 10 tot 15 jaar terugbetalen voor hetzelfde maandbedrag als je kwijt zou zijn aan energie. Na die 10-15 jaar gaan de maandlasten flink omlaag. Ook voor verhuurders is dit een goede investering die voor huurders de woonlasten omlaag brengt. Hieronder besteden we aandacht aan verschillende financieringsmogelijkheden en de verschillende subsidies waar je mogelijk aanspraak op kunt maken.

4.1 Financieringsmogelijkheden

Eigen spaargeld

Nu de spaarrente zeer laag is, loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10 % op een spaarrekening.

Verhoging hypotheek

Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen, of koop je een huis dat al energiezuinig is? Bij de meeste geldverstrekkers kun je dan een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan boven op de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. Vereniging Eigen Huis zette de mogelijkheden op een rij.

(Duurzame) lening

Wie zijn huis wil verduurzamen en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op verschillende manieren.

Via de hypotheek

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106% van de woningwaarde lenen. Ook bieden sommige banken lagere rentepercentages als je je huis verregaand verduurzaamt.

Leningen

Er zijn ook een heleboel groene of duurzame leningen. Vereniging Eigen Huis geeft een compleet overzicht.

4.2 Subsidies

Het Rijk

Op Rijksniveau zijn er verschillende subsidies die je kunt aanvragen voor het verduurzamen van je woning, zoals voor isolatie of een warmtepomp. Ook kunnen particulieren btw terugvragen van de belastingdienst wanneer ze zonnepanelen aanschaffen.

Provincie en Gemeente

Met de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je per provincie of gemeente kijken of er nog extra subsidies bestaan voor het verduurzamen van je huis.