Mythes ontkracht
Mythe #1: Vloerverwarming is noodzakelijk
"Als ik van het gas wil, moet ik toch vloerverwarming?"
Ook zonder vloerverwarming kun je prima van het gas af!
Wel is het waarschijnlijk nodig om (een deel van) je radiatoren te vervangen. De meeste water-water en lucht-water warmtepompen produceren lage temperatuur warmte (LT) voor de verwarming van het huis. Als je die lagere temperatuur door je gangbare radiatoren laat lopen, krijg je je huis meestal niet warm genoeg. Het is dus zaak (een aantal) oude radiatoren te vervangen door nieuwe speciale radiatoren (lagetemperatuurconvectoren genoemd). Deze verspreiden de lagere temperaturen beter door de ruimte, die daardoor toch lekker warm wordt.
Sinds kort zijn er ook warmtepompen die hoge temperatuur (HT) warmte maken, de zgn. propaan- en CO₂-warmtepompen. Hierbij hoef je je oude radiatoren helemaal niet te vervangen. Wel zijn deze warmtepompen duurder en onzuiniger dan gewone exemplaren en moeten ze dichtbij het huis staan.
Mythe #2: Je moet drastisch isoleren
“Als je een warmtepomp wilt, moet er dan niet een soort theemuts om je hele huis heen?”
Mythe #3: Een warmtepomp maakt altijd heel veel lawaai
"Een warmtepomp maakt toch heel veel lawaai?"
Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten. Ook de mate waarin ze geluid maken verschilt sterk.
De meest gangbare warmtepomp, de lucht/water-warmtepomp, heeft een buitenunit die lucht aanzuigt en daarbij een laag ‘zoemend’ geluid maakt. Het is goed om te weten dat warmtepompen vooral nodig zijn in de winter als er niemand buiten zit, en veel minder in de zomer, als ze alleen maar warm water hoeven te maken en dan doorgaans niet gebruikt worden voor de verwarming.
Je kunt ook instellen dat warmtepompen ’s nachts stiller draaien dan overdag. Er zijn ook stillere versies van warmtepompen op de markt. Die hebben vaak grotere afmetingen en zijn ook wat duurder.
Mythe #4: Een hybride warmtepomp is een goede tijdelijke oplossing
“De hybride warmtepomp is toch een goede tijdelijke oplossing?”
Een gewone warmtepomp is voor de meesten een betere oplossing.
Als een hybride warmtepomp goed is ingeregeld, kan deze een besparing van 70% opleveren op het aardgas dat nodig is voor ruimteverwarming. De gasketel blijft daarnaast nog al het tap-/douchewater met aardgas verwarmen. De totale aardgasbesparing zal daardoor niet meer dan 60% bedragen.
Als een volledige, niet-hybride warmtepomp mogelijk is, dan levert dat meer besparing, minder uitstoot én een lagere energierekening op.
Mythe #5: Gasvrij wonen betekent inleveren op comfort
“Als ik gasvrij wil wonen, moet ik inleveren op comfort, toch?”
Met koken op inductie en een warmtepomp kan een woning van het gas af.
Een warmtepomp levert een grote energiebesparing op mét behoud van comfort.
Je huis wordt gewoon nog behaaglijk warm en je komt niet zonder warm water te zitten. Bovendien kun je naast de warmtepomp ook nog bijverwarming plaatsen in de vorm van infraroodpanelen. Infraroodverwarming is een hele snelle, prettige manier van verwarmen en levert een behaaglijke warmte, vergelijkbaar met de zonne-warmte.
Koken op inductie brengt bovendien veel voordelen met zich mee: het is snel, schoon en veel veiliger dan koken op gas.