Expertisecentrum Duurzaam Wonen

Het verbruik van klimaatburgemeester Antoine

Antoine Maartens, klimaatburgemeester 2023 van de gemeente Edam-Volendam, haalde in 2017 zijn woning van het gas af. Hij hing een paar sensoren in zijn huis en legt de data vast om zijn opbrengst en verbruik in kaart te brengen. Hieronder kun je zijn dashboard real-time bekijken en de belangrijkste data terugzien.

Om wat voor huis gaat het?

“Ik ben Antoine Maartens en mijn vrouw en ik wonen in Edam. Mijn kinderen zijn inmiddels het huis uit, maar komen nog menigmaal over de vloer. Onze hoekwoning stamt uit 1975 en is van origine slecht geïsoleerd. Het pand is oorspronkelijk 175 m² groot. Ik vond het leuk om mijn tanden erin te zetten om onze enigszins verouderde woning aan te passen naar een comfortabele nul-op-de-meter-woning. Omdat de isolatiewaarde zo gering was, hebben we behoorlijk wat stappen doorlopen. Maar inmiddels wekken we voldoende stroom op om grotendeels zelfvoorzienend te zijn, zelfs inclusief de elektrische auto.”

Antoine nam de volgende maatregelen: na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), na-isolatie spouw (spouwmuur), lucht/lucht warmtepomp, elektrische doorstroomverwarmer, infraroodverwarming, wandverwarming, convectoren, zonnepanelen (PV), inductiefornuis. Meer detailinformatie vind je op de Nationale Duurzame Huizenroute.

Dashboard

Hieronder zie je de belangrijkste prestatie-indicatoren (kpi’s) van Antoines binnenklimaat. We lichten ze van links naar rechts toe.

Binnentemperatuur

In de meest linkse grafiek vind je de binnentemperatuur terug, inzichtelijk per dag (D), week (W), maand (M) of jaar (Y).

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in procenten zie je in de ’toerenteller’. Een gezonde luchtvochtigheid in huis is tussen de 40-60%.

Verbruik warmtepomp

Het kader met daarin een wattage toont het actuele verbruik van de warmtepomp.

Temperatuur in huis

De thermometer geeft de actuele temperatuur in huis aan.

Totaal verbruik warmtepomp

De meest rechtse grafiek laat het zgn cumulatieve verbruik van de warmtepomp zien in kilowattuur (kWh).

Gelukt! Hartelijk dank voor je inschrijving.