Dorine & Roland

“Eerst dachten we dat een aardgasvrij huis alleen weggelegd was voor mensen met een groot budget én een groot huis. Nu laten wij zien dat het ook voor starters met een tussenwoning mogelijk is.”

Eco-boiler

Binnen een week na het tekenen van de koopakte werden alle radiatoren uit de woning gesloopt en ging de familie over op de infraroodverwarming. Er kwamen zeven infraroodpanelen in de woonkamer, keuken, badkamer en de drie slaapkamers. Om de gaskraan helemaal af te kunnen sluiten is gekozen voor een eco-boiler op elektriciteit met een boilervat van 120 liter. Verder ging het gasfornuis de deur uit en kwam er een inductieplaat voor in de plaats. De benodigde stroom voor het huishouden wordt opgewekt door 21 zonnepanelen die op het dak zijn geïnstalleerd.

 

Ook voor starters

“Eerst dachten we dat een aardgasvrij huis alleen weggelegd was voor mensen met een groot budget én een groot huis. Nu laten wij zien dat het ook voor starters met een tussenwoning mogelijk is. Het is ons eerste koophuis en met het afsluiten van de hypotheek konden we een percentage gebruiken voor maatregelen om ons huis van het gas af te halen. Ik kies met mijn hart voor het milieu, mijn kinderen en de volgende generaties. We moeten van de fossiele brandstoffen af, die raken op. Als het nu kan qua technieken en financiën dan doen we het. Met ons verhaal wil ik mensen een hart onder de riem steken die het misschien wel willen vanuit hun hart, maar nog niet durven.”

“Ik durfde resoluut al onze radiatoren eruit te halen en de foto op Twitter te posten, omdat ik graag een statement wilde maken. Mijn omgeving vond het misschien wel onverantwoord en het was ook spannend, maar we zijn graag een ‘test-case’ en een voorbeeld voor anderen.”
Dorine en Roland horen bij de eerste lichting ThuisBazen van jaren geleden, inmiddels heeft de familie Rüter er nog een familielid bij en zijn ze met z’n vijven!
“De infraroodpanelen kunnen zowel geprogrammeerd worden om op bepaalde tijden specifieke ruimtes te verwarmen, als handmatig bediend worden via een online besturingssysteem.”
Het huis van de familie Rüter zou met nog acht extra zonnepanelen energieneutraal zijn. Hiervoor is niet genoeg eigen dakoppervlak beschikbaar. Door te investeren in panelen op andermans dak of bijvoorbeeld winddelen, kan de familie alsnog klimaatneutraal wonen.