Michiel & Els

“Klimaatverandering en de invloed van de mens daarop is evident en heftig, het is prettig dat we daar zelf iets tegen kunnen doen.”

Een grote verbouwing

Michiel en Els kochten een tussenwoning uit de jaren ’50 waar ook sinds de jaren ’50 letterlijk geen spijker meer aan vertimmerd was. Ze kozen voor een totaalverbouwing met behoud van de charme van het oude huis. Naast isolerende maatregelen (o.a. dubbel glas) hebben ze de stap richting aardgasvrij genomen. Verwarming gaat nu via infraroodpanelen aan het plafond, in totaal 13 stuks. In de badkamer op de bovenste verdieping hangt een elektrische boiler van 120 liter die voldoende warm water levert voor twee badkamers. In de keuken nog een kleine elektrische boiler en koken gaat middels inductie. De stroomvoorziening is aangepast naar 3×25 ampere en een aanzienlijk deel van de stroombehoefte wekken ze zelf op met 12 zonnepanelen op het dak.

Een beter milieu begint bij jezelf

Waarom hebben Michiel en Els deze keuze gemaakt? Michiel vertelt: “Klimaatverandering en de invloed van de mens daarop is evident en heftig, het is prettig dat we daar zelf iets aan kunnen doen. Wat dat betreft is de slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ nog steeds actueel. We hebben de verbouwing aangegrepen om het in ons nieuwe huis in één keer goed aan te pakken. Er zijn hier in de wijk legio koopwoningen met verouderde cv-installaties en weinig besparende maatregelen dus wellicht dat meer mensen op het idee komen. Het is even wennen aan een nieuwe manier van verwarmen maar het werkt wel prettig. De directe stralingswarmte van de infraroodpanelen is heel fijn. Warm water uit de kranen is direct beschikbaar, goed heet en voldoende voor alle toepassingen. En inductiekoken vinden we inmiddels veel prettiger dan op gas. Kortom zeer tevreden!”

“Wat ons betreft is de slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ nog steeds actueel.”.
Er is een extra verdieping op hun tussenwoning gezet waar onder andere ruimte is voor de muziekstudio. Met het infraroodpaneel kunnen ze op ieder moment meteen behaaglijk warm achter hun instrument zitten.
De badkamer is uitgerust met een 120L boiler. Die voorziet de twee badkamers in huis van genoeg warm water.
De kamer van het jongste gezinslid is in vergelijking met de andere ruimtes in huis iets sneller koud, want 3 van de muren grenzen aan de buitenlucht. Gelukkig is dat geen probleem, want het infraroodpaneel zorgt voor net dat beetje extra warmte op de momenten dat het nodig is.
Michiel, Els en hun twee kinderen zijn blij met hun nieuwe aardgasvrije thuis!
De woning werd voorheen verwarmd door middel van oude gaskachels. Met infraroodpanelen als verwarming was er geen grote, kostbare verbouwing met nieuwe radiatoren en leidingen nodig. En het ziet er ook veel mooier uit!
“Klimaatverandering en de invloed van de mens daarop is evident en heftig, het is prettig dat we daar zelf iets tegen kunnen doen.”
Michiel en Els kozen voor een elektrisch keukenstel van SMEG. “Die paste precies in de ruimte naast het aanrecht en in de jaren ’50 stijl die we in het hele huis terug laten komen. De plaat is heel makkelijk schoon te houden en koken gaat lekker snel. Een pan water heb je in no time aan de kook.”
“De inductiekookplaat is ook erg handig als een verlengstuk van het aanrecht! Net een beetje extra ruimte om je pollepel even neer te leggen.”
Het gezin met 2 werkende ouders en 2 kleine kinderen heeft een vast ritme waarop ze kunnen anticiperen met het instellen van de infraroodpanelen. Dagelijks gaan de panelen in de verschillende ruimtes op verschillende momenten automatisch aan en uit, zodat ze het nooit koud hebben én er nooit onnodig ruimtes worden verwarmd.