Jan & Marianne

“Voor velen is een energieneutraal huis echt een droom, die we nu werkelijkheid kunnen laten worden.”

Koken op infrarood

Het huis is in de vroege jaren negentig voorzien van een zonneboiler, een aanbouwserre en 9 zonnepanelen. De woning wordt verwarmd met gewone radiatoren en deels met muurverwarming, waar warm water doorheen loopt. Er zijn nu 23 extra zonnepanelen geplaatst, een lucht/water warmtepomp, een infraroodpaneel als warmtebron en een infraroodfornuis.

‘Dankzij de warmtepomp is de woning energieneutraal.’

“In 1978 was ik al werkzaam bij De Kleine Aarde, het centrum voor duurzaamheid in Boxtel. Alle duurzame innovaties die ze daar promootten, heb ik zelf thuis uitgeprobeerd. Zo heb ik in 1992 een zonneboiler laten plaatsen die voor het warme water zorgt waarmee we douchen, wassen en afwassen. In 1994 heb ik de eerste set zonnepanelen op mijn huis laten leggen en ze werken nog altijd goed.”

Jan en Marianne voor het huis
“Met onze elektriciteit waren wij al bijna zelfvoorzienend, maar we gebruikten nog wel gas en daar wilden we vanaf. Daarom hebben we een infraroodfornuis aangeschaft dat ook veel veiliger is dan een gasfornuis. Tijdens een excursie brachten we twee jaar geleden een bezoek aan een huis met een lucht/water- warmtepomp. Dit apparaat, dat uit de buitenlucht warmte haalt, had ik nog nooit gezien. Ik heb meteen aangegeven dat ik deze ook voor mijn huis wilde en met de extra 23 zonnepanelen is het uiteindelijk gelukt om zelfvoorzienend en energieneutraal te zijn, zodat we geheel ‘van de zon’ leven! Ik heb ook bewust voor deze zonnepanelen gekozen vanwege het mooie mat-zwarte uiterlijk. Dat werkte aanstekelijk, want kennissen vonden deze ook zo mooi en hebben ze toen meteen aangeschaft.”
De lucht/water warmtepomp boven de garage
De thermostaat instellen gaat nog net zo makkelijk
“Voor velen is een energieneutraal huis echt een droom, die we nu werkelijkheid kunnen laten worden.”
“Goed voorbeeld doet goed volgen en daar zijn we nu in Boxtel, samen met de gemeente en de energiecoöperatie, volop mee bezig. Acht mensen hebben al een energieneutraal-advies aangevraagd. De ruim 500 inwoners die een Energie Prestatie Advies (EPA) hebben aangevraagd krijgen nu tevens de vraag of zij hun huis ook energieneutraal willen maken, zodat we samen echt kilometers kunnen maken. Voor velen is een energieneutraal huis echt een droom die we nu werkelijkheid kunnen laten worden.”