Martijn & Monique

“Ik krijg veel vragen en dat vind ik leuk. Kennis delen met anderen en een beetje opzwepen. Hop, aan de slag!’”

Warmteregeling op afstand

Om de woning energieneutraal te maken én de elektrische auto voor de deur te voorzien van groene stroom, zijn er 34 PV-panelen op verschillende dakvlakken bij gelegd. De woning wordt nu verwarmd door middel van een lucht/water warmtepomp en convectoren. Een instant heater warmt het al voorverwarmde water verder op tot de juiste temperatuur. Met het Evohome systeem van Honeywell kan met een app elke convector apart op afstand worden aangestuurd en daardoor is de temperatuur in elke ruimte apart te regelen. De rest van het huis is niet meer afhankelijk van de temperatuur in de ruimte waar de thermostaat hangt.

Maatschappelijke rol

“Ik zie dat mensen om me heen nu stappen zetten met wat makkelijkere maatregelen zoals zonnepanelen en elektrisch rijden. Maar ze zijn bang om in te leveren op comfort. Dat is een geliefd praatje om niet in beweging te komen, maar je kunt het allemaal doen zonder in te leveren en soms ga je er zelfs op vooruit. Wat dat betreft zie ik hier wel een maatschappelijke rol in. Ik vind het mooi om voorop te lopen zodat andere partijen kunnen leren.”

“Bezig zijn met duurzaamheidsmaatregelen is altijd al een passie van mij geweest. Als je er vervolgens in de hele breedte mee aan de slag wil om die stap te zetten naar 100% energieneutraal, is het toch wel heel complex. Alle maatregelen werken op zich, maar om het samen te voegen tot een compleet, werkend systeem, dat is een ander verhaal. “
Met het Evohome systeem van Honeywell kan met een app elke convector apart op afstand worden aangestuurd.
De temperatuur is in iedere ruimte apart te regelen en is dus niet meer afhankelijk van de temperatuur in de ruimte waar de thermostaat hangt.
“Ik ben razend nieuwsgierig naar wat de komende jaren gaan brengen. We leven in een spannende tijd, waarin de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen.”
Martijn en Monique wonen samen met hun jongste dochter in een oude stadsboerderij uit 1830 aan de rand van Arnhem.
“Ik krijg veel vragen en dat vind ik leuk. Kennis delen met anderen en een beetje opzwepen. Hop, aan de slag!”
Er lagen al pv-panelen en een zonneboiler op het dak. Thuisbaas vulde de boel aan met nog eens 34 panelen.
“Misschien hebben we straks wel buurtbatterijen of gaan alle elektrische auto’s samen een grote virtuele batterij vormen.”
De convectoren passen mooi in het sfeervolle interieur van de familie Kruisselbrink.
De buitenunit van de lucht/water warmtepomp.
“Monteurs worden ook geconfronteerd met een heel nieuw vakgebied, dat wordt voor Nederland nog wel een klus.”