Erica & Kees

“Wie een goed geïsoleerd huis heeft is zeker beter af met een gasloze woning, is het niet vanuit politieke druk dan wel uit medeleven met de Groningers.“

Wake-up call

“Ons appartement uit 1952 is in 2006 grondig gerenoveerd. Van alle moderne gemakken voorzien en heel goed geïsoleerd, maar wel met een gasfornuis, centrale verwarming en een flinke cv-ketel die een hele kast in beslag neemt. Hoewel ons gasverbruik meeviel, waren de eerste aardbevingen in Groningen wel een wake-up call. Zijn wij met onze gas-lust oorzaak van de ellende daar? Ik heb als levensfilosofie dat mijn acties geen nadelige gevolgen mogen hebben, later of elders in de wereld. Hoewel indirect, waren de problemen in Groningen een gevolg van het feit dat ik aardgas gebruikte.”

 

“We zijn niet gelijk tot actie overgegaan. Vooral vanuit onwetendheid (“Dat kan toch niet, in een appartement”) en dat veranderde toen we een oproep van Thuisbaas voorbij zagen komen. Toen de gemeente Amsterdam ook nog subsidie aanbood, zijn we overstag gegaan.” (bron: Pioniersmagazine)

Koken gaat in dit appartement niet meer op gas, maar op inductie. Vergeleken met gas is het toch even wennen: het warmt veel sneller op. Wel reageert het net zo snel als gas: laag zetten heeft onmiddellijk effect, in tegenstelling tot gewoon elektrisch koken waar de plaat lang warm blijft. De inductiekookplaat is ook gelijk afgekoeld, je kunt als je de pan eraf haalt je hand op de plaat leggen.
“Hoewel ons gasverbruik meeviel, waren de eerste aardbevingen in Groningen wel een wake-up call. Zijn wij met onze gas-lust oorzaak van de ellende daar?”
VOOR… De overstap naar aardgasvrij brengt nog meer voordelen met zich mee. De ruimte die een radiator inneemt kan niet benut worden, zoals te zien is op deze foto van voor de verbouwing.
De radiatoren zijn weggehaald en in de woonkamer, slaapkamer en studeerkamer hangen nu infraroodpanelen.
“Waar een radiator de lucht verwarmt en dus indirect ons lichaam, verwarmt een infraroodpaneel ons lichaam -en de meubels en vloer- met stralingswarmte en daarmee dus indirect de lucht.“
NA… Het vervangen van de radiatoren aan de muur door infraroodpanelen op het plafond schepte nieuwe ruimte! Erica en Kees kunnen de ruimte waar eerst een radiator zat nu benutten voor een optimale inrichting.
“In plaats van een cv-ketel op gas om het water te verwarmen, hebben we nu een instant heater. Het water wordt hierin gelijk verhit op het moment dat er vraag is, maar de instant heater houdt het niet warm. Er gaat dus geen energie verloren met het op temperatuur houden van water.