Jarka & Ruud

“Wij hebben zelf een koophuis en kunnen ons heel goed voorstellen hoe erg het is als je eigen huis begint te verzakken. Daar wilden wij niet medeschuldig aan zijn.”

Zonneveranda

Op het dak van Jarka en Ruud passen net niet voldoende PV-panelen om nul-op-de-meter te worden, het zijn er nu 20. Thuisbaas plaatste daarom in de tuin staat nu een zonneveranda, goed voor nog eens 6 grote (semitransparante) zonnepanelen. De buitenunit van hun nieuwe lucht/water warmtepomp is op het schuurdak geplaatst. Verwarming wordt nu verzorgd door 3 bijgeplaatste lagetemperatuurconvectoren en een kleine instant heater verwarmt het tapwater. Ten slotte is een aantal extra isolatiemaatregelen toegepast, zoals het vervangen van raamkozijnen en het plaatsen van een beter sluitende voordeur.

 

Een comfortabel en leuk huis

“De afgelopen jaren hoorden we steeds meer ellendige verhalen over verzakkingen van Groningse huizen. Wij hebben zelf een koophuis en kunnen ons heel goed voorstellen hoe erg het is als je eigen huis begint te verzakken. Daar wilden wij niet medeschuldig aan zijn. Sowieso willen wij dat de natuur zo weinig mogelijk last heeft van ons bestaan. Toen de combiketel aan vervanging toe was en we overwaarde van de verkoop van Jarka’s vorige huis ontvingen, kwam alles samen. In een paar maanden hebben we samen met Thuisbaas het idee van energieneutraal wonen ontwikkeld en uitgevoerd.”

Jarka en Ruud onder de zonneveranda
“We houden ervan om elektrische gitaar te spelen en om af en toe een film of sportwedstrijd via de beamer te kijken. Die dingen verbruiken wel veel stroom, maar geven ons heel veel plezier. En dan hebben het ook nog graag lekker warm. We namen deze wensen dus ook mee in onze realistische analyse van wat we nodig dachten te hebben om het comfortabel en leuk te hebben thuis.”
De combiketel was aan vervanging toe. Nu staan hier de binnenunit van de warmtepomp en het buffervat.
“Een stukje luxe dat we nu aan ons huis hebben toegevoegd is de zonneveranda. Die levert net dat restje energieopwekking dat nodig is om energieneutraal te worden. We hadden ook nog wat extra panelen op de schuur kunnen plaatsen bijvoorbeeld, maar die zonneveranda vinden we echt te gek. Nu kunnen we met zon én regen van de tuin genieten”
Het bovenaanzicht van de zonneveranda.
Voor en achter op het dak passen in totaal 20 zonnepanelen.
“Wij hebben zelf een koophuis en kunnen ons heel goed voorstellen hoe erg het is als je eigen huis begint te verzakken. Daar wilden wij niet medeschuldig aan zijn. Sowieso willen wij dat de natuur zo weinig mogelijk last heeft van ons bestaan.”
De buitenunit van hun nieuwe lucht/water warmtepomp is op het schuurdak geplaatst. Jarka en Ruud kozen voor het extra stille model en plaatsing ervan ver achterin de tuin, waardoor de pomp buiten vrijwel niet te horen is. Een fraai hekje beschermt deze buitenunit tegen voetballende jeugd achter op de binnenplaats.
“We zijn heel graag in de tuin en proberen hem zo in te richten dat ook de bijen, vlinders en vogels hier goed kunnen gedijen. Dat vinden we heel belangrijk.”