Sander

“Het gaat mij er vooral om ervaring op te doen, die te kunnen delen met mensen, en als voorbeeld te dienen van hoe het óók kan”

De volgende duurzame ambitie

“Ik heb lang geprobeerd zonnepanelen op onze VvE te krijgen, maar helaas is dat spaak gelopen door te weinig interesse. Gelukkig heb ik mijn kennis kunnen inzetten bij het helpen van een VvE aan het einde van de straat; daar is het wel gelukt. Zelf heb ik toen besloten om deel te nemen aan een zonnestroomproject via Buurtstroom. Ook heb ik een winddeel. Daarvoor was ik een jaar ambassadeur elektrisch rijden en autodelen geweest voor de Testrijders. Toen dat in mei klaar was, ging ik op zoek naar een nieuwe ambitie, dat werd aardgasvrij wonen. Stilzitten is niks voor mij, ik moet mijn energie voor duurzaamheid ergens aan besteden!”

Kennis delen

“Ik was zelf al bezig met het onderzoek naar infraroodpanelen en inductiekookplaat, toen ik Thuisbaas in de uitzending van Radar voorbij zag komen. Ik was meteen om en het heeft dan ook maar iets meer dan 2 maanden geduurd tussen het tekenen van de offerte en de oplevering. Ik vond het geweldig dat er afspraken gemaakt werden, dat er vakkundige installateurs kwamen en dat het prettig communiceren was. Alleen jammer dat wij in Utrecht niet zo’n mooie subsidie hebben als in Amsterdam, wat dat betreft loopt Utrecht helaas maximaal achter. Maar dat houdt me niet tegen, ik wil het gewoon graag proberen en mensen kunnen adviseren over wat wel werkt en wat niet. Dat is informatie die gewoon gedeeld moet worden vind ik, want anders trek je mensen nooit over de streep. Daar zet ik me maar al te graag voor in.”

De radiatoren zitten nu niet meer tussen de ramen en lamellen verstopt. De warmte komt tegenwoordig van boven.
Omdat het nemen van zonnepanelen op eigen dak geen mogelijkheid bleek, besloot Sander om zich aan te sluiten bij een zonnestroomproject. Met Buurtstroom kunnen buurtgenoten gezamenlijk investeren in zonnepanelen en profiteren van de opgewekte stroom via een belastingkorting op de eigen energierekening. Ook heeft hij winddelen.
Voorheen zat hier direct bij de ingang een radiator, die is nu weg. Maar zoals je ziet zal bezoek nog steeds een warm welkom ervaren.
Sander ziet veel mogelijkheden in zijn buurt: “Dit zijn bijna allemaal VvE’s en we hebben allemaal platte daken. Gewoon zonde dat er niets op ligt!”
“Niet iedereen heeft het geld zomaar liggen natuurlijk. Maar goed, als het zomaar op je bankrekening staat dan doet het zeker niks.”
NA… Nu is de VR-ketel eruit en hebben we er een een instant heater voor in de plaats gezet. Die is een stuk kleiner, en dat betekent dat er opeens heel veel ruimte over is. Met wat planken aan de muur wil Sander deze ruimte nu als voorraadkast gaan gebruiken.
Sander koos voor een inductiekookplaat met 3 kookzones. Hij heeft nu meer ruimte voor de bediening, met bijvoorbeeld voor elke zone een ingebouwde timer. En meer dan 3 kookzones gebruikt hij toch niet.
“Ik ben nu aan het monitoren wat er met mijn energieverbruik gebeurt als ik de nieuwe apparatuur gebruik. Heel leuk om mee bezig te zijn. Meten is weten.”
VOOR… Achter een deur in de keuken zat een enorme VR-ketel verstopt die de hele kast vulde.
“Ik heb zelf minder infraroodpanelen genomen dan geadviseerd. Heb de verwarming altijd al weinig aan; ik heb het gewoon niet koud.”