Rik & Milda

“Als je uitlegt dat je uiteindelijk een huis zonder energierekening hebt, dan zijn mensen vaak echt enthousiast.”

Meer zonnepanelen

Het huis van Rik en Milda is uitgebreid met een dakkapel en een aanbouw en ook voorzien van isolatie. In 2013 zijn de eerste 12 zonnepanelen geplaatst, waar 4 zonnepanelen aan zijn toegevoegd en 10 speciale panelen die voor elektriciteit en warmte zorgen.

In het boilervat in de schuur wordt warm water opgeslagen dat na verwarmd wordt met een instant heater. De HR-gasketel is vervangen door een lucht/water warmtepomp en de woonkamer wordt verwarmd via een lage temperatuur radiator.

‘Oude huizen zijn juist geschikt.’

“Bij het isoleren van ons huis kwamen we erachter dat de investeringskosten wel meevielen, ons wooncomfort verhoogd zou worden en de energiekosten direct terugliepen. Met de eerste set zonnepanelen zagen we ook dat we meer energie opwekten dan we gebruikten en dus geld terug aan het verdienen waren. We kookten al op inductie, maar gebruikten nog wel gas voor de verwarming en het warme water. Als je dan de berichten over de aardbevingen in Groningen hoort, dan heb je wel plaatsvervangende schaamte en denk je: als ik langer douche, dan staat hun huis langer te schudden.”

Slimme radiatoren
“Toen we in de krant lazen dat Urgenda in Wormerveer kwam vertellen over het energieneutraal maken van je huis en we de brochure met de energieneutrale huizen op Texel lazen, waren we meteen enthousiast. Ik ben elektricien, wij vinden het beiden interessant en denken graag mee. Het is ook belangrijk om een verandering in het denkpatroon te realiseren. We willen zowel een duurzamere samenleving als energiegebruik zonder kosten.”
De warmtepomp op het dak van de uitbouw
Milda en Rik houden hun verbruik bij via een speciale app. Hierdoor kunnen ze precies zien wat hun verbruik is én hoeveel ze terugleveren!
Zonnepanelen op de schuur
Zonnepanelen op het dak
“Men vergeet vaak dat je elke maand een rekening betaalt voor je energie en dat je die eindeloos blijft betalen.”
“Veel mensen denken dat het niet mogelijk of rendabel is om oude huizen energieneutraal te maken, maar die zijn juist zeer geschikt. Men vergeet vaak dat je elke maand een rekening betaalt voor je energie en dat je die eindeloos blijft betalen. Als je dan uitlegt dat nu investeren in je huis ervoor zorgt dat je uiteindelijk een huis zonder energierekening hebt, dan zijn mensen vaak écht enthousiast. Dat verhaal vertellen we graag aan andere huiseigenaren en media die geïnteresseerd zijn. Wij voelen ons zeker pioniers, al is het voor onze zoons al de normaalste zaak van de wereld.”