Infraroodverwarming
Lokale warmtebron
Net als de zon verwarmen infraroodpanelen de objecten waarop ze ‘schijnen’ en niet de lucht. Die wordt alleen indirect verwarmd via de objecten. Het is dus een lokale warmtebron.
In grotere woningen werken infraroodpanelen goed als bijverwarming in slaap- en studeerkamers, waardoor je een warmtepomp bijvoorbeeld vooral voor de leefruimten kunt gebruiken en de warmtepomp minder groot hoeft te zijn.
In appartementen werken infraroodpanelen ook heel goed als hoofdverwarming. Als appartementen en etagewoningen van het gas af gaan, is een warmtepomp doorgaans niet nodig of mogelijk. Met 1 of 2 infraroodpanelen per ruimte en een instant heater voor warm water, plus koken op inductie, is een appartement voor rond de € 9.000 tot € 11.000 van het gas af te halen. Infraroodpanelen kunnen in kleine appartementen en flats een goed betaalbare oplossing zijn om van het gas af te gaan.
Uit onderzoek blijkt dat appartementen met IR-panelen de helft minder energie nodig hebben, vergeleken met de eerdere situatie op gas. Dat komt doordat mensen de panelen niet aan laten staan als ze er niet zijn of ze niet aanzetten in ruimtes waar ze niet verblijven (of soms op een heel laag pitje). Voor eengezinswoningen waarin minder dan 700 tot 800 m3 aardgas per jaar wordt verbruikt, lijken infraroodpanelen dan ook een oplossing te zijn, mits er goed dubbel glas is en de basis isolatie op orde is.
Ervaringsverhalen
- Tussenwoning
- Tweepersoonshuishouden
Tim & Talitha
- Appartement
- Eenpersoonshuishouden
Sander
- Appartement
- Eenpersoonshuishouden
Rick
- Vrijstaande woning
- Tweepersoonshuishouden
Nico & Wilma
- Tussenwoning
- Gezin met 2 kinderen
Michiel & Els
Jolet
- Twee-onder-een-kapwoning
- Tweepersoonshuishouden
Jan & Marianne
- Appartement
- Tweepersoonshuishouden
Erica & Kees
- Tussenwoning
- Gezin met 3 kinderen