4. financieren
Een huis verduurzamen of energieneutraal maken, vraagt een behoorlijke investering. Met een all-electric oplossing kun je een huis vaak energieneutraal maken zonder dat je maandlasten hoger worden. Heb je geen eigen dak, dan kun je je huis of appartement betaalbaar van het gas afhalen. Koop je de benodigde elektriciteit groen in, dan is je woning in ieder geval klimaatneutraal.
Een gemiddelde rijtjeswoning of kleine twee-onder-een-kap woning met goed dubbel glas (al dan niet huur) is betaalbaar energieneutraal te maken. Gemiddeld kost dit netto zo’n €30.000. Dat is veel geld.
Het is echter ook wat veel mensen normaal gesproken in 10 tot 15 jaar uitgeven aan energie. Dus als je dat bedrag naar voren haalt (een deel subsidie, een deel lening, misschien een deel spaargeld), dan kun je deze investering doen. En als je het grootste deel zou lenen, kun je dat in 10 tot 15 jaar terugbetalen voor hetzelfde maandbedrag als je kwijt zou zijn aan energie. Na die 10-15 jaar gaan de maandlasten flink omlaag. Ook voor verhuurders is dit een goede investering die voor huurders de woonlasten omlaag brengt.
Hieronder besteden we aandacht aan verschillende financieringsmogelijkheden en de verschillende subsidies waar je mogelijk aanspraak op kunt maken.
4.1 Financieringsmogelijkheden
Eigen spaargeld
Nu de spaarrente zeer laag is, loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10 % op een spaarrekening.
Verhoging hypotheek
Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen, of koop je een huis dat al energiezuinig is? Bij de meeste geldverstrekkers kun je dan een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan boven op de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. Vereniging Eigen Huis zette de mogelijkheden op een rij.
(Duurzame) lening
Via de hypotheek
Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106% van de woningwaarde lenen. Ook bieden sommige banken lagere rentepercentages als je je huis verregaand verduurzaamt.
Leningen
Er zijn ook een heleboel groene of duurzame leningen. Vereniging Eigen Huis geeft een compleet overzicht.
Snel naar
4.2 Subsidies
Het Rijk
De meeste zonnepaneelsystemen zijn geplaatst óp het dak, dat wil zeggen op de dakbedekking, zoals dakpannen. Maar het is ook mogelijk om zonnepanelen in het dak te laten plaatsen, in plaats van dakpannen. Bij deze speciale constructie worden de zonnepanelen netjes weggewerkt in het dakvlak en dat ziet er strak uit. Zulke systemen noemen we indak-systemen.
Bij een indak-systeem hebben de zonnepanelen twee functies: energieopwekking én dakbedekking. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald en de zonnepanelen worden aan de onderconstructie of aan de panlatten vastgemaakt. Onder de panelen komt meestal nog een waterkerende folie.
Het ziet er esthetisch vaak mooier uit dan opdakpanelen, maar ze zijn ook vaak wel tot 2 keer duurder. Ook de installatie- en werkvoorbereidingskosten liggen een stuk hoger. De jaarlijkse opbrengst van deze panelen kan iets lager zijn dan die van normale panelen. Dat komt doordat de zonnepanelen bij een indak-systeem in het dak liggen waardoor de warmte minder goed kan worden afgevoerd. En bij hogere temperaturen produceren zonnepanelen minder energie.
Provincie en gemeente
Met de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je per provincie of gemeente kijken of er nog extra subsidies bestaan voor het verduurzamen van je huis.