Samen gasvrij

Vaak is het zo dat jouw huis erg lijkt op andere huizen in de straat. Daarom loont het ook vaak om even een rondje langs de buren te maken en te vragen wie er nog meer wil verduurzamen of zelfs aardgasvrij wil gaan. Zo kun je de krachten bundelen. Op deze pagina geven we je tips hoe je dat kunt aanpakken en bieden we hulp.

Aan de slag met je buren of anderen uit jouw straat

Eigenaren van soortgelijke eengezinswoningen kunnen samen optrekken om tot de meest effectieve en betaalbare aardgasvrije oplossing te komen. In onze ervaring komt dat meestal neer op ieder een eigen all-electric oplossing met een lucht/water-warmtepomp. Voordat je zover bent, heb je al een aantal praktische stappen doorlopen. Die stappen kun je heel goed samen met je buren zetten en dat kan de deelnemers aanzienlijke voordelen opleveren.

Voorbeelden van voordelen

  • Voor isolatiebedrijven is het voordeliger om in een wijk een aantal woningen achter elkaar te isoleren
  • Glaszetters kunnen grotere hoeveelheden soortgelijk glas in een keer bestellen en plaatsen
  • Voor soortgelijke woningen hoeft maar één keer een (kostbare) warmteverliesberekening gemaakt te worden
  • Installateurs weten wat ze ongeveer kunnen verwachten in vergelijkbare huizen

Stappen die je samen kunt zetten vóór je aardgasvrij gaat

Van onderstaande stappen krijg je sowieso nooit spijt, omdat ze je woning comfortabeler maken en tot lagere energielasten leiden. Het Rijk betaalt mee: er is (subsidie)geld beschikbaar via de ISDE-regeling en de BTW-vrijstelling. In de meeste gemeenten kun je ook goedkoop geld hiervoor lenen via SVN en eventueel het Warmtefonds.

Updaten meterkast

Van het gas af, betekent dat je meer stroom gaat verbruiken. Om mee te koken en om je huis en water mee te verwarmen. Daarom is het altijd verstandig en meestal ook nodig om de aansluiting thuis te verzwaren van 1x32A (enkelfase) naar 3x25A (driefasen). Je inductiekookplaat, warmtepomp en zonnepanelen maken gebruik van deze zwaardere aansluiting. Vaak, maar niet altijd, is een nieuwe(re) groepenkast nodig of een uitbreiding van de bestaande. Zoek samen een betrouwbare elektricien in de buurt en vraag om een aantrekkelijke pakketprijs voor jou en je buren.

Isoleren

Voor een warmtepomp hoeft je huis niet extreem geïsoleerd te zijn. Kies dus voor een redelijke isolatie. Denk daarbij aan glas, spouwmuur, dak en vloeren. Win samen advies in welke isolatie en isolatiewaarden goed zijn voor jullie type huis. Probeer vervolgens samen een inkoopafspraak te maken.

Zonnepanelen

Dezelfde daken, dezelfde hoeveelheid panelen. Met meer huizen in een straat tegelijk kan een panelenlegger prettig doorwerken, er is minder transport nodig van de panelen en bijv. ladders en personeel. Vaak is er wel een zonnepanelenleverancier bij jou in de buurt.

En dan? Aardgasvrij!

Is de basisisolatie van je woning op orde, dan is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden. Kun je all-electric gaan, dus een volledige warmtepomp? En zo ja, wat voor één? En zijn daarvoor nog nieuwe radiatoren nodig? Daarvoor kun je gezamenlijk een warmteverliesberekening laten doen. Op basis daarvan weet je precies hoe ‘zwaar’ je warmtepomp moet zijn. Voor vergelijkbare huizen is de berekening bijna gelijk. Laat je het samen in één keer doen, dan is het goedkoper.

Wil jij ook samen van het gas af?

Meld je dan bij ons aan! We helpen je graag op weg en kunnen je in contact brengen met buurtgenoten.

Voornaam
Achternaam
Straatnaam
Huisnummer toevoeging
Huisnummer
Postcode
Plaats
E-mail*
Telefoonnummer
Toestemming*
ikwilgasvrij.nl is een initiatief van Urgenda. Urgenda neemt uitsluitend contact met je op over het aardgasvrij maken van je woning. Je gegevens worden niet met derden gedeeld.