Expertisecentrum Duurzaam Wonen

Sinds 2012 maakt Thuisbaas huizen energieneutraal: van huurhuizen tot boerderijen. Een doel is om dat zo veel mogelijk te doen zonder dat de maandlasten van mensen omhoog gaan. Inmiddels zijn er al honderden woningen aangepakt, zowel van huurders/woningcorporaties als van particulieren. In al die jaren is heel veel geleerd. Bij veel apparaten bleken de mooie getallen uit de specificaties of uit tests onder perfecte omstandigheden in de praktijk minder mooi te zijn.

Met een all-electric oplossing kunnen huizen vaak zonder hogere maandlasten energieneutraal worden gemaakt. Als er geen eigen dak is, dan kan Thuisbaas in ieder geval een huis of appartement betaalbaar van het gas af halen. Als de benodigde elektriciteit dan groen wordt ingekocht, dan is de woning in ieder geval klimaatneutraal.

ThuisBaas als voorbeeld: betaalbaar energieneutraal

Een gemiddelde rijtjeswoning of kleine twee-onder-een-kap woning met goed dubbel glas (al dan niet huur) is betaalbaar energieneutraal te maken. Oplossingen zijn vaak:

  • 20 tot 22 zonnepanelen voor alle elektriciteit, op het dak of de schuur of nog creatievere plekken.
  • Lucht/water-warmtepomp voor verwarming en warm water, met een stille buiten-unit en een binnen-unit plus een boilervat.
  • 3 tot 5 convectoren in plaats van radiatoren; andere radiatoren mogen blijven hangen.
  • Koken op inductie.
  • Verzwaring van de aansluiting naar 3 x 25 ampère, extra groepen in de meterkast en extra kabels naar de keuken en doorgaans naar de zolder of de bijkeuken.
  • Soms een extra infraroodpaneel op een studeerkamer of slaapkamer of boven de werkbank in de schuur of in de bijkeuken, indien gewenst.
  • Soms vloerisolatie en/of spouwmuurisolatie.

Gemiddeld kost dit netto zo’n € 30.000. Dat is veel geld. Het is echter ook wat veel mensen normaal gesproken de komende 15 jaar uitgeven aan energie. Dus als je dat bedrag naar voren haalt (een deel subsidie, een deel lening, misschien een deel spaargeld), dan kun je deze investering doen. En als je het grootste deel zou lenen, kun je dat in 15 jaar terugbetalen voor hetzelfde maandbedrag als je kwijt zou zijn aan energie. Na 15 jaar gaan je maandlasten flink omlaag. Ook voor verhuurders is dit een goede investering die voor huurders de woonlasten omlaag brengt.

Gelukt! Hartelijk dank voor je inschrijving.