Expertisecentrum Duurzaam Wonen

Behalve voor de centrale verwarming, moet er ook water worden verwarmd voor dagelijks gebruik, zoals de douche of voor bij het afwassen. De meestgebruikte warmtepompen vervullen deze beide functies. Maar er zijn nog meer duurzame manieren om water te verwarmen.

Instant heater of elektrische geiser

Verwarm je je huis met een lucht-luchtwarmtepomp of met infraroodpanelen, dan moet je je douchewater nog apart opwarmen. Hierbij kun je kiezen voor een instant heater of een elektrische geiser.

Zonneboiler

Warm water kun je rechtstreeks van het dak halen met zonnecollectoren. Dat is een mooie aanvulling op een warmtepompsysteem, omdat je de warmtepomp ’s zomers minder nodig hebt. Dan kan de warmtepomp uit (want verwarming is niet nodig) en de zonneboiler verzorgt dan warm water. Voorwaarde is wel dat je voldoende ruimte op het dak hebt. Heb je dat niet? Kies dan niet voor zonnecollectoren op je dak, maar voor zonnepanelen die elektriciteit maken (zon-PV) die de energie leveren voor je zeer efficiënte warmtepomp. Dat is prijstechnisch lonender én brengt meer energie op.

PVT-panelen

In plaats van gewone zonnepanelen, kun je PVT-panelen op je dak leggen. Deze panelen zijn iets duurder, maar leveren zowel elektriciteit als warmte. Deze warmte kun je benutten als bron voor een warmtepomp die je huis verwarmt, maar ook om douchewater warm te maken.

Gelukt! Hartelijk dank voor je inschrijving.