Onderdeel van een all-electric huis (zonder aardgas) is een warmtepomp, waarmee je je huis verwarmt op basis van lucht of water. Deze apparaten zijn enorm efficiënt: met één energie-eenheid IN, kunnen ze wel twee tot vier eenheden energie UIT leveren. Die factor noemen we de COP (Coëfficient of Performance). Hoe hoger de COP, hoe efficiënter.
COP versus SPF
In projecten spreken we meestal over de ‘SPF’ in plaats van de COP. De COP varieert per temperatuurgebied en ligt hoger.
Seasonal Performance Factor (SPF)
De SPF drukt net als de COP uit hoeveel energie UIT een apparaat per eenheid energie IN levert. De SPF is echter een gemiddelde over een heel jaar en houdt rekening met alle energie die nodig is om een systeem te laten functioneren, zoals een extra pomp, kleppen, regelingen enz.
Warmtepompsystemen hebben normaal gesproken een SPF van 3 tot 4, afhankelijk van het type.
Soorten warmtepompen
Er zijn drie hoofdsoorten warmtepompen.- Water-waterwarmtepompen:
- Warmtepomp met gebruik van bodemwarmte
- Warmtepomp met gebruik van oppervlaktewater
- Warmtepomp met gebruik van PVT-panelen
- Lucht-waterwarmtepompen
- Lucht-luchtwarmtepomp
Water-waterwarmtepompen
Water-waterwarmtepomp met gebruik van bodemwarmte (SPF 4)
Dit apparaat haalt warmte uit de aarde, waarbij 25 tot 150 meter in de aarde geboord moet worden. Het apparaat is efficiënt, maar voor de bewoner relatief duur. Ze lijken daardoor meer geschikt voor grote huizen of boerderijen met bijgebouwen, of mensen die niet op de kleintjes hoeven te letten en liever geen buitenunit en geen geluid in de tuin willen. Deze installatie omvat alleen een binnenunit en levert ook koeling voor het huis.
Water-waterwarmtepomp met gebruik van oppervlaktewater (SPF 4)
Dit apparaat onttrekt warmte uit oppervlaktewater van een sloot of kanaal vlakbij de woning. Dit water moet stromen en minimaal 1,40 meter diep zijn, omdat het anders gaat bevriezen. In huis wordt de temperatuur verder opgehoogd met een warmtepomp binnenunit. Interessant voor als je bij water woont. Wel wordt dit duurder naarmate de afstand van het water naar het huis groter is, daarnaast ben je gebonden aan vergunningen om deze installatie aan te mogen leggen.
Water-waterwarmtepomp met gebruik van PVT-panelen (SPF 4,5)
Met PVT-panelen op je dak wek je zowel elektrische energie (PV) als warmte / thermische energie (T) op. De warmte wordt verder opgehoogd met een warmtepomp binnenunit. Er zijn veel verschillende PVT-panelen te koop, let dus goed op dat ze een goede warmteopbrengst kunnen leveren. Deze oplossing is zeer efficiënt, maar beduidend duurder dan een lucht-waterwarmtepomp.
Lucht-waterwarmtepomp (SPF 3,2)
Dit apparaat zuigt lucht aan via een buitenunit in de tuin, op het dak of het balkon. Deze maakt soms geluid (<40 dB) als deze in bedrijf is. Binnen neemt een binnenunit met boilervat de plaats van de oude cv-ketel in. In het boilervat wordt het douchewater verwarmd. Het water voor de verwarming wordt rechtstreeks verwarmd naar 35 à 40 graden – in tegenstelling tot de 60 à 80 graden die een cv-ketel levert. Om het huis met de lagere temperatuur voldoende te verwarmen, zijn convectoren de makkelijkste oplossing: speciale radiatoren met ingebouwde ventilatoren. Financieel is dit een mooie oplossing voor rijtjeshuizen en laagbouw. Passen er voldoende zonnepanelen op het dak, dan is deze oplossing ook vaak kostenneutraal en stijgen de maandlasten niet.
Lucht-luchtwarmtepomp (SPF 4)
Dit apparaat is eigenlijk een airco die ook kan verwarmen. Een buitenunit aan de buitenmuur of op het dak wordt gekoppeld aan maximaal 5 binnenunits. Er is hierbij meer stroming van lucht, wat niet iedereen prettig vindt. Deze oplossing is het meest geschikt voor studio’s en flats met weinig verschillende ruimten, of om alleen een zolderkamer te koelen en eventueel verwarmen. Voor warm (douche)water is nog een aparte oplossing nodig, zoals een instant heater of elektrische boiler.