Net als de zon verwarmen infraroodpanelen een ruimte via de objecten waar ze op schijnen. Ze verwarmen dus niet de lucht, ze vormen een lokale warmtebron.
Etages en appartementen
In appartementen of etagewoningen blijken ze goed te werken als hoofdverwarming, waardoor een warmtepomp in zulke woningen niet nodig zijn. Bij overstap op 1 of 2 infraroodpanelen per ruimte, een elektrische boiler en koken op inductie, kun je voor daardoor al voor 8 tot 10.000 euro van het gas af – met hetzelfde of zelfs meer comfort.
Voor huizen die minder dan 700-800 kubieke meter gas per jaar verbruiken, kunnen infraroodpanelen ook een goede oplossing zijn, mits er goed dubbel glas aanwezig is.
Gezinswoningen
In rijtjeswoningen en (half)vrijstaande huizen zijn infraroodpanelen zeer geschikt als bijverwarming in bijvoorbeeld slaap- en studeerkamers. Dat betekent dat je voor het verwarmen van je leefruimten een kleinere en goedkopere warmtepomp kunt inzetten.
Inmiddels zijn tientallen eengezinswoningen van het gas af en 100% op infraroodpanelen overgegaan. De resultaten zijn verrassend goed: omgerekend wordt een SPF van 2 behaald. Mensen verbruiken met infraroodpanelen de helft minder energie in vergelijking met de periode daarvoor met gas. Bewoners blijken namelijk als ze niet thuis zijn of een ruimte niet gebruiken, de panelen niet aan te laten staan of slechts op een laag pitje te gebruiken.